Pivo

Na svetu poznamo okoli 20.000 vrst piva, ki so razdeljene v kar 180 kategorij. Tako ločimo temno, svetlo, kremno, ledeno, grenko, malce bolj sladko pivo, itd. Pridobivajo ga na več kot 70 različnih načinov. Pivo so poznali že Babilonci leta 4.300 pred našim štetjem in Egipčani, ki so ga proizvajali na 3.200 let starem egipčanskem receptu.

Pivo je po definiciji vsaka alkoholna pijača, ki jo pridobivajo z vrenjem sestavin iz zrnja, ki vsebuje škrob. Glavne sestavine piva so voda, hmelj, kvas in slad. Slad so kaljena, namočena in osušena semena, ponavadi ječmenova, hmelj da pivu grenak okus, kvas pa sodeluje pri alkoholnem vrenju, pri katerem nastaja etanol. Povprečno ima pivo okoli 5% alkohola, lahko ap ima od 0% (brezalkoholno pivo) pa vse tja do 7 oziroma pri nekaterih čeških pivih do 12% alkohola. Precej alkoholno pivo je pivo Amsterdam.

  1. 6 oktobra, 2013 na 11:24 dop

    zanimivo!! še kak info, pride prav 🙂

  1. No trackbacks yet.

Odgovorite mojeimejesara Prekinite odgovor