Domov > Staro > Diego Velazquez: Dvorske gospodične

Diego Velazquez: Dvorske gospodične

november 22, 2008

dvorske gospodicneVir slike: wga

Slika Diega Velazqueza, Dvorske gospodične je zelo zanimiva.
Prikazuje špansko kraljevo družino kralja FIlipa IV.
Slika prikazuje trenutek, ko v sobo, kjer Velazquez slika, vstopi kraljevski par. Par se vidi v ozadju, v ogledalu.
Opazi se, da je hčerka Filipa IV. že opazila par in odvrnila pogled od spletične. Ena izmed spletičen se kralju in kraljici že priklanja.  Sam slikar pa para še ni opazil, ker je globoko zamišljen in gleda nekam v prazno. Lahko se opazi, da Velazquez še ni začel slikati, saj barve na paleti še niso pomešane.
Zelo zanimiva pa je tudi razporeditev oseb na sliki. Tiste osebe, ki so najvišje, naj bi bile pomembnejše od tistih, ki so nižje.
Če začnemo pri dnu, je najnižje pes, nad pa njim so otroci in spletične. Takoj nad spletičnami sta že kralj in kraljica v ogledalu. Nad parom sta domnevna oče in mati kralja. Potem sledi dvorni ključar. Ključar je imel med drugim tudi ključe od zakladnice in je bil zato najbolj pomembna oseba na dvoru.
Potem pa opazimo, da je nad vsemi osebami na sliki narisan Velazquez sam. Torej se je upodobil kot najpomembnejša osebo na sliki.
Zanimivo pa je tudi, da ima Velazquez na prsih narisan rdeč križ. Popolni pomen križa sem pozabil, vendar mislim, da je simbol viteškega reda, v katerem si je Velazquez vedno želel biti.

Na sliki je še veliko podrobnosti, katerih nisem omenil, zato vas prosim, če kdo pozna katero, da jo napiše v komentar. Hvala.

Advertisements
%d bloggers like this: