Pivo

Na svetu poznamo okoli 20.000 vrst piva, ki so razdeljene v kar 180 kategorij. Tako ločimo temno, svetlo, kremno, ledeno, grenko, malce bolj sladko pivo, itd. Pridobivajo ga na več kot 70 različnih načinov. Pivo so poznali že Babilonci leta 4.300 pred našim štetjem in Egipčani, ki so ga proizvajali na 3.200 let starem egipčanskem receptu.

Pivo je po definiciji vsaka alkoholna pijača, ki jo pridobivajo z vrenjem sestavin iz zrnja, ki vsebuje škrob. Glavne sestavine piva so voda, hmelj, kvas in slad. Slad so kaljena, namočena in osušena semena, ponavadi ječmenova, hmelj da pivu grenak okus, kvas pa sodeluje pri alkoholnem vrenju, pri katerem nastaja etanol. Povprečno ima pivo okoli 5% alkohola, lahko ap ima od 0% (brezalkoholno pivo) pa vse tja do 7 oziroma pri nekaterih čeških pivih do 12% alkohola. Precej alkoholno pivo je pivo Amsterdam.

  1. oktober 6, 2013 at 11:24 am | #1

    zanimivo!! še kak info, pride prav :)

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: